edit: Sinds het schrijven van deze post is de workshop uitgegroeid tot het Privacy Café.

Tijdens de workshop met Maurits van de Correspondent hebben we gewerkt met een handout. Na een plenaire introductie gingen de deelnemers op eigen tempo en met onze hulp de verschillende tools bekijken en proberen. Deze aanpak schaalt naar een groot aantal deelnemers, in dit geval zo’n 120. De links waren onderverdeeld in drie ‘levels’.

  1. Persoonlijke data-hygiene zijn de tips die eigenlijk iedereen met een computer op zou moeten volgen om minder ‘broodkruimeltjes van informatie’ over zichzelf achter te laten. Kost weinig, levert veel op. Alle deelnemers zouden dit af moeten kunnen ronden tijdens de workshop.
  2. Je digitale sporen uitwissen gaat over geavanceerdere tools die een actievere houding van de gebruiker vergen, en waarvoor je soms gebruiksgemak inlevert. De deelnemers zouden na afloop van de workshop moeten weten waar deze tools voor dienen en sommige geprobeerd kunnen hebben.
  3. Snowden level unlocked gaat over de software waarvoor je soms veel gebruiksgemak inlevert en die een hoge hacker-factor heeft. De deelnemers zouden hiermee aan de slag kunnen indien ze vlug klaar waren.
  4. Kijk verder, lees meer bevat links en info die verder relevant of interessant zijn. We hoopten de deelnemers tijdens de workshop aan te steken om hier thuis nog eens naar te kijken.

Cryptoparty

De tips en software staan vrij arbitrair verdeeld over de categorieën, omdat we hebben geprobeerd een logische progressie van boven naar beneden te creeeren. Zo staat firefox in de tweede categorie, omdat we wilden dat de deelnemers de genoemde browserplugins in hun eigen browser zouden installeren (en ze dus zouden blijven gebruiken). Verre van perfect dus.

Download hier onder een vrije licentie CC-By-SA 4.0:

Handout – de Correspondent (PDF)

Handout – de Correspondent (ODT)

Dit was niet meer dan een eerste versie, dus pas vooral aan. Als je suggesties hebt voor verbetering of een eigen handout hebt gemaakt, let me know.